• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Top 10 mooiste treinstations in Europa

Nóg een voordeel aan reizen met de trein: de mooie stations die je ontdekt, van historische gebouwen tot hypermoderne bouwwerken. We hebben natuurlijk nog niet alle stations van Europa bezocht, maar geven alvast graag onze top 10 treinstations mee. Op welk perron sta jij binnenkort te dromen van nieuwe bestemmingen?

1. Station Liège-Guillemins, origineel en dichtbij

Indrukwekkende stations hoef je heus niet ver te zoeken. Antwerpen-Centraal mag dan het bekendste stationsgebouw van België zijn, maar het station van Luik is zeker het origineelste. Dit moderne station, ontworpen door architect Santiago Calatrava, trekt niet alleen treinliefhebbers aan, maar ook architectuurliefhebbers en fotografen. Een leuk begin van een daguitstap of weekendje Luik.

2. Groningen: het mooiste treinstation van Nederland?

Het station van Groningen, plaatselijk het Hoofdstation genoemd, werd in 2019 door onze noorderburen nog verkozen tot mooiste station van Nederland. Het dateert van 1896 en is gebouwd in een “virtuoze mengeling van renaissance- en gotische stijlelementen”, aldus de Nederlandse Rijksdienst voor cultureel erfgoed. Vergeet dus zeker geen kijkje te nemen in de mooie wachtzaal.

Bezoeken? 

Op treinreis naar Noorwegen passeer je het station van Groningen. Je kan natuurlijk ook gewoon een citytrip naar Groningen maken!

3. Het station van Pinhão in Portugal

Dit prachtige Portugese stationnetje ligt aan de Douro in het noorden van Portugal en bereik je met de trein vanuit Porto. De treinroute door de Dourovallei staat bekend als de mooiste van Portugal. Stap dus zeker uit in dit station om ter plaatse te wandelen, een boottochtje te maken op de Douro of wijn te gaan proeven.

4. Het monumentale treinstation Milano Centrale

In het begin van de twintigste eeuw moest het station van Milaan vervangen worden, omdat het te klein was geworden. Oorspronkelijk werd een eenvoudig ontwerp voorzien, maar de toenmalige Italiaanse leider Mussolini wilde dat het gebouw de grootsheid en macht van het regime representeerde. Het resultaat: een monumentaal gebouw in een mix van verschillende stijlen.

Bezoeken?

Tijdens onze rondreis langs Milaan en het Comomeer kom je langs het indrukwekkende Milano Centrale. Bekijk de reis hier.

5. Het belle-époque-station Bilbao Concordia

De Spaanse stad Bilbao heeft meerdere stations, maar het station Bilbao Concordia, met zijn prachtige gevel, springt zeker in het oog. Het gebouw dateert van 1902 en is een mooi voorbeeld van de belle-époque-architectuur in Bilbao. Binnenin is het station een beetje verwaarloosd, maar vanop het perron op de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht over het oudste deel van de stad.

Bezoeken?

Bilbao Concordia is het vertrekstation van de leuke FEVE-route langs de noordkust van Spanje. Binnenkort bieden we Bilbao ook aan als duo-citytrip samen met San Sebastian. Kan je niet wachten? Neem gerust al contact op!

6. Station London St. Pancras

Station London St. Pancras International is het eindstation van de Eurostar en dus welbekend bij iedereen die al eens de trein richting Engeland heeft genomen. Het neogotische bakstenen gebouw werd ontworpen door Gilbert Scott en is een echte blikvanger. Het gebouw is niet enkel een stationsgebouw met winkels en bars, maar ook een vijfsterrenhotel. 

7. Kleuren kijken in het station van Uelzen

Toegegeven: we hier zelf nog niet geweest. Maar wat zien de foto’s van het “Hundertwasserbahnhof” er prachtig uit! Naar aanleiding van Expo 2000 werd het bakstenen gebouw gerenoveerd door de Oostenrijkse artiest en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Het is nu een prachtig kunstwerk met veel kleuren, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Uelzen zelf blijkt een gezellig stadje te zijn tussen Hannover en Hamburg.  De volgende keer dat we hier langskomen, nemen we zeker een kijkje.

8. Gare de Lyon in Parijs

Wie langs Parijs richting Middellandse Zee of Italië treint, zal waarschijnlijk langs Gare de Lyon komen. Gare de Lyon is een van de drukste stations van Parijs, maar ook een prachtig gebouw met een rijk versierde gevel en een 64 meter hoge klokkentoren. In stijl wachten op je trein? Da doe je met een chique diner in het prachtige restaurant Le Train Bleu.

Bezoeken?

Op onze rondreizen naar Italië kom je langs het magische Gare de Lyon.

9. Het spectaculaire station van Alp Grüm

Het kleine gezellige station van Alp Grüm in Zwitserland is op zichzelf misschien niet zo heel speciaal, maar de ligging maakt veel goed: het station ligt op meer dan 2000 meter hoogte in de Alpen. Bovendien ligt het station aan de Bernina-spoorlijn, een van de mooiste treinroutes ter wereld. 

10. Het station van Straatsburg: een beschermd monument

Het station van Straatsburg dateert uit de negentiende eeuw en is een beschermd historisch monument. In 2007 werd een glazen koepel aan het gebouw toegevoegd om het iconische station nog beter te beschermen. Wij vinden het resultaat alvast zeer geslaagd!

Zin om zélf mooie stations te ontdekken?

Andere artikels