• Facebook Logo
 • Instagram Logo
 • Mail Icon

Waarom reizen met de trein? (En waarom niet?)

De meeste mensen die op vakantie gaan met de trein zijn meteen verkocht. Je leeft trager, geniet meer van de tocht en hebt een minimale ecologische impact. Toch zijn treinreizen niet voor iedereen weggelegd. Als reisbureau zien we het dan ook als onze plicht om een realistisch beeld van reizen met de trein te scheppen. Ontdek hier de voor- én nadelen en kom te weten of treinreizen iets voor jou is.

Voordelen van treinreizen

Laat ons duidelijk zijn: de voordelen van reizen met de trein zijn talrijk. Wie houdt van veel variatie, een comfortabele heen- en terugreis en een flinke portie avontuur, zal al snel overtuigd zijn. Zo is reizen met de trein …

 • … comfortabel en veilig

Een vlieg- of autoreis is toch al snel veel ‘gedoe’. Bij een treinreis is het simpel: je stapt op en de komende uren vallen, op een enkele overstap na, al je zorgen weg. Daarom wordt deze manier van reizen vaak omschreven als slow travel. Tussen het relaxen door even de beentjes strekken? Geen probleem, er is ruimte zat om wat rond te wandelen. En over files of wegomleidingen hoef je je ook al geen zorgen te maken. 

 • … één groot avontuur

 Je bent altijd wel ergens onderweg. Vanaf het moment dat je de trein opstapt is je reis écht begonnen. Lees rustig een boek, luister naar muziek, neem een drankje, … en geniet ondertussen van het prachtige landschap waar je doorheen rijdt. Magisch!

 • … gemakkelijk

Door te reizen met de trein vallen er heel wat ergernissen weg: je hoeft niet bij te betalen voor bagage, moet geen rekening houden met vloeistoffen, kunt tien minuutjes voor vertrek aankomen in het station en komt middenin een stad of een dorp aan. En een paar minuten later sta je al in je hotel.

 • … een authentieke beleving

Tussen de locals op een kleine boemeltrein ontdek je het echte, authentieke leven op je bestemming. Bovendien kom je met de lokale treinen op plaatsen waar andere toeristen niet zo snel geraken. De kans is dan ook groot dat je weleens verbaasd “You came by train?” hoort. In veel dorpjes wordt de trein namelijk nog niet zo vaak door toeristen gebruikt.

 • … een klimaatvriendelijker alternatief

Dit laatste voordeel van treinreizen is je vast bekend. Reizen met de trein is een stuk klimaatvriendelijker dan reizen met het vliegtuig. Met dat in het achterhoofd geniet je misschien nóg meer van je reis.

Misvattingen over reizen met de trein

Voor we naar de ‘nadelen’ overgaan, geven we graag wat duiding bij enkele misvattingen over treinreizen. Aan welke ideeën heb jij je al laten vangen?

 • “Reizen met de trein is duur”

Niet helemaal waar. Oké, de extreem lage tarieven van bepaalde vliegtuigmaatschappijen zal je voor een treinreis niet kunnen betalen. Maar als je weet wanneer je moet boeken (zo vroeg mogelijk!), dan zijn de prijzen zeer schappelijk. Bij Ergens Onderweg kennen we alle best practices en dus nemen we die stress alvast voor je weg.

 • “Treinreizen is complex”

Dit is soms waar en soms niet waar. Wie het niet gewend is om met de trein te reizen, wordt al snel overdonderd door de niet-altijd-even-gebruiksvriendelijke boekingssites. Bovendien moet je soms verschillende websites combineren om al je tickets te pakken te krijgen. Ook dit ‘probleem’ nemen we bij Ergens Onderweg graag voor je weg.

 • “Treinreizen is enkel voor citytrips”

Zéker niet waar. Hoewel de trein vaak het perfecte vervoersmiddel is voor een citytrip, geraak je er ook vlot mee tussen de bergen, op het strand of in rustige, kleine dorpjes.

Nadelen van reizen met de trein

Net zoals bij elk type reis, heeft ook reizen met de trein enkele kleine minpuntjes. Tenminste, als je een van de volgende scenario’s onoverkomelijk vindt. Met de trein reizen is namelijk óók …

 • … rekening houden met je bagage 

Zoals gezegd, zijn er weinig bagagerestricties op de trein. Toch adviseren we je om je niet té hard te laten gaan. Je moet die bagage namelijk allemaal zelf kunnen dragen. Grote stations zijn vaak uitgerust met roltrappen, maar bij kleine stations is dat zeker niet altijd het geval. Hou er ook rekening mee dat je een aantal keer zal moeten overstappen en dat je hotel niet altijd op wandelafstand van het station is. Hoe lichter je pakt, hoe comfortabeler je reist. Bij langere treinreizen kan je je kleren bijvoorbeeld laten wassen in een hotel. Hecht je veel belang aan een uitgebreide garderobe en neem je graag een groot aantal spullen mee op reis? Dan is dit misschien niet honderd procent jouw ding.

 • … veel bewegen

Een paar keer overstappen, wandelen naar je hotel, ter plaatse wandelen of fietsen, … Wie met de trein reist, en dus geen auto ter beschikking heeft, zal simpelweg iets meer moeten bewegen. Maar als we heel eerlijk zijn, zien we dat eerder als een voordeel. 

 • … soms onvoorspelbaar

Tja, soms loopt het mis. Maar dat geldt natuurlijk evengoed voor auto- en vliegreizen. Onze tip: niet panikeren, alles komt altijd goed. Volg in eerste instantie de richtlijnen van de treinmaatschappij. Zij hebben de verantwoordelijkheid om jou op je bestemming te krijgen. Heb je door vertraging van de ene trein de andere gemist? Geen zorgen. Bij Ergens Onderweg zijn we altijd bereikbaar om je te helpen in geval van problemen. We laten je nooit aan je lot over, beloofd! 😉

Ben je er na deze uiteenzetting alleen maar meer van overtuigd dat treinreizen iets voor jou is? Neem contact op met Ergens Onderweg, dan gaan we samen op zoek naar jouw ideale treinreis.

Andere artikels