• Facebook Logo
 • Instagram Logo
 • Mail Icon

Wat is slow travel en hoe pak je het aan?

Slow travel is simpelweg langzaam reizen. Door op een trager tempo te reizen, beleef je je omgeving bewuster en intenser. Hier lees je meer over dit steeds populairder wordende concept.

Slow travel in een notendop

Na je vakantie “aan vakantie toe zijn”? Dat is precies wat slow travel wil vermijden. Een reis hoort niet stresserend te zijn, of een wedstrijdje “zo veel mogelijk hotspots afvinken”.  Het gaat erom langzaam te reizen en de drang te weerstaan om alles gezien te hebben. Door minder met je to-do-lijstje bezig te zijn, zie je misschien zelfs méér: je staat meer open voor je omgeving en ontmoetingen met locals. Kortom: geniet van het moment, laat de reisgidsen links liggen en doe vooral waar jij zin in hebt. 

Trager met de trein

Nog een belangrijk onderdeel van slow travel is de omgeving heel bewust in je opnemen. En daar hoort ook de reis zelf bij. Door het landschap te zien veranderen en je over te geven aan de kleine details en verschillen in de natuur en architectuur, leer je de omgeving nog beter kennen en appreciëren. Het vliegtuig nemen, waarbij je opstijgt in één cultuur en landt in een compleet andere omgeving is dus een no go. Reis liever met de fiets, boot of … trein! Vanuit het treinraampje van de trein zie je het landschap aan je voorbijgaan. Dat treinreizen ook gemakkelijk en comfortabel is, is natuurlijk ook mooi meegenomen

Slow travel: onze tips

 • Wijk af van de platgetreden paden 
  Met een lokale trein of de fiets kom je al sneller op plaatsen waar andere toeristen gedachteloos voorbij vliegen of rijden. Neem ook ruim de tijd om bepaalde plekken te bereiken. Een wandeling van een paar uur naar een mooi afgelegen plekje? Doen!
 • Blijf lang genoeg op één plek
  Elke dag doorreizen naar een nieuwe bestemming, daar geloven we niet zozeer in. Blijf telkens een paar dagen in een bepaalde stad of dorp om de omgeving écht in je op te nemen  
 • Laat ruimte voor spontaniteit
  Doe vooral waar je de dag zelf zin in hebt en leg nog niet te veel tickets op voorhand vast. Zo kan je echt inspelen op jouw stemming van de dag.
 • Ga voor authentieke belevingen
  Wissel een bezoekje aan een bekend monument eens in voor een authentieke doe-activiteit, zoals een kookworkshop. Zo krijg je meer voeling met de cultuur en heb je één op één contact met een local.
 • Doe ook eens even niks
  Zet je op een terrasje en kijk naar de mensen die voorbij lopen, staar uit het raampje van je trein of leg je in het midden van het bos even op de grond en luister naar de geluiden om je heen. En vooral: leg je gsm even weg!

Bij Ergens Onderweg stellen we onze reizen altijd zo veel mogelijk op in het teken van slow travel. Zo bieden we geen reizen aan waarbij je dagelijks in de trein zit en laten we genoeg vrijheid om je dagen in te vullen naargelang jouw interesses. Want wie trager reist, beleeft meer!

Andere artikels