• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Paspoort

Reizigers

Lies(43) en Ellen (36)

Treinervaring

Junior

Bestemming

Noordwest-Italië

Reisperiode

december 2023

La dolce vita met Lies en Ellen

Over de reis

“Wij kozen voor de rondreis door Noordwest-Italië. Omdat we maar 14 dagen konden gaan in plaats van de voorgestelde 15, vroegen we een aangepast reisvoorstel. Veerle stelde voor om Camogli in te wisselen voor een extra dag Turijn.”

Was het fijn in de trein?

“We hadden al eens een trein naar Zuid-Frankrijk genomen, maar voor de rest zijn we geen ervaren treinreizigers. Toch was het voor ons beide een positieve ervaring die smaakt naar meer. We hadden maar één keer vertraging: op onze trein vanuit België. Typisch! Gelukkig hebben we onze aansluiting in Parijs nog gehaald en verliepen alle andere ritten vlot. 

Het treinverkeer in Italië is stipt en duidelijk. Gewoon even opzoeken welke trein je wil nemen, tien minuutjes op voorhand in het station aanwezig zijn en een ticket kopen aan een automaat. Het zijn niet allemaal hypermoderne rijtuigen, maar we hadden altijd een comfortabele plek en de mogelijkheid om iets op te laden. Op de trein hebben we vooral veel gelezen op onze (plaatsbesparende!) e-reader, Netflix gekeken, muziek geluisterd en … héérlijke focaccia’s gegeten. Dat was voor ons de ideale lunch voor op de trein. En dan hadden we meteen een excuus om ons mondmasker even af te zetten.

De terugreis ging nog sneller dan de heenreis, omdat we dan rechtstreeks vanuit Turijn vertrokken. We konden ‘s ochtends op ons gemak opstaan, gingen naar het station en stonden acht uur later al in Brussel.”

(Be)stemmingen

Genua

“Genua was gewéldig. Toch wel onze favoriete bestemming van de hele reis. We hadden er vooraf geen beeld van, maar die stad heeft echt alles: kleine straatjes, een leuk centrum, gezellige sfeer, gelegen aan water en bergen. Zeker niet overslaan, dus!”

Cinque Terre

“Cinque Terre was toch drukker dan verwacht. We kwamen ook van Genua, waar het rustiger was. Maar ‘s avonds waren de meeste toeristen weg en kon je er gezellig op restaurant. En overdag kan je er ook gerust een wandeling maken waarop je niet al te veel mensen tegenkomt. Los daarvan is de populariteit zeker te begrijpen: de dorpjes zijn ook gewoon heel mooi.”

Imperia

“Imperia is ook een kustdorp, maar anders qua stijl. Hier komen vooral Italianen. We hebben een fietstocht gemaakt langs een fietspad aan de kust, zonder auto’s. Ongetwijfeld nog mooier als het niet de hele dag regent, zoals bij ons. Niet te missen in Imperia: het olijvenmuseum. Dit museum ligt aan een olijvenfabriek en heeft een gigantische winkel met lokale producten. Toch wel zonde dat we niks mee naar huis konden nemen.”

Vernante

“We waren heel gecharmeerd door Vernante. Het was een welkome oase van rust na de steden die we eerder hadden bezocht. Omdat we graag een sauna wilden doen, kozen we voor het “Relais” hotel. Dik de moeite!”

Alba

“Dit wijndorp was weer helemaal iets anders. Je vindt er de typische heuvelachtige landschappen met wijngaarden. We hebben één dag een auto gehuurd om te gaan wijnproeven, maar je kan ook een elektrische fiets huren of een all-in wijntoer boeken. We hebben er fantastisch gegeten en gedronken. Alba is een iets rijkere stad met chique winkels, heel fijn. Het restaurant van het hotel was trouwens zo goed, dat we er twee keer na elkaar zijn gaan eten. Het natuurhistorisch museum van Alba zouden we dan weer afraden, tenzij je houdt van stoffige musea die in de jaren 90 zijn blijven hangen.”

Turijn

“Turijn is weer wat drukker. Onderschat ook de grootte van deze stad niet. We hebben er onze benen moe gelopen, maar werden wel beloond met heel wat prachtige pleintjes en straatjes. Er zijn ook veel mooie musea. Vooral het Egyptisch museum en het automuseum, in de buurt van de Fiat-fabriek, hebben indruk gemaakt. Die laatste is makkelijk te bereiken met de metro en ook leuk voor mensen die geen autofreaks zijn. ”

Dé verrassing 

“Het mini-museum over Pinocchio in Vernante. Dat wordt opengehouden door de mevrouw van de toeristische dienst. Als je het museum wil bezoeken, dan sluit ze het toeristisch centrum en opent ze het museum. Hopelijk waren er dus niet te veel klanten tijdens ons bezoek. Via een klein deurtje kregen we toegang tot een prachtige collectie Pinocchio-stukken. Het museum kostte ook bijna niets.”

Een mooie ontmoeting

“In Genua heb ik (Ellen) een van mijn helden gespot: schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Wat het extra speciaal maakte, was dat ik tijdens de reis zijn roman La Superba aan het lezen was, dat vol weetjes en prachtige omschrijvingen van Genua staat. Trouwens echt een aanrader om tijdens deze rondreis te lezen.”

Waarom zou je deze rondreis aanraden?

“Omdat het de ideale combinatie is van strand, bergen, steden, kleine dorpjes en wijn. De diversiteit van de verschillende bestemmingen is enorm.”

Gouden tip

“Denk goed na over je bagage! Neem niet te veel, maar ook niet te weinig koffers mee. Het is belangrijk dat je het gewicht goed kan verdelen, zodat je niet met één heel zware koffer zit. Probeer ook nog een hand vrij te hebben om een ticket vast te houden. Wij zouden bijvoorbeeld volgende keer geen aparte wandelschoenen meenemen, maar eerder schoenen waar je zowel mee in de stad als in de bergen kan rondwandelen. Dan heb je weeral wat plaats bespaard.”

Tot Ergens Onderweg?

“Zeker! Onze reis was prima geregeld. We kregen een uitgebreide reisbrochure mee met info over de hotels, over de streek, … Het was echt zorgeloos reizen: de hotels zijn geboekt, de treinreizen zijn uitgestippeld. Gewoon gaan. We zouden ook graag eens een treinreis maken met onze kinderen erbij, maar dan misschien eerder een met vaste verblijfplaats.”

Andere artikels