• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Paspoort

Reizigers

Veerle

Treinervaring

Senior

Bestemming

De Spaanse FEVE-route

Reisperiode

september 2021

Het FEVE-avontuur van Veerle

Over de reis

“Vanaf het moment dat ik las over de FEVE-trein, wou ik hem nemen. Dit is slow travel op zijn best! Een klein treintje neemt je mee langs een spoorlijn die volledig los ligt van de rest van het Spaanse spoornetwerk. Dat vond ik al fascinerend op zich. Op de FEVE-route liggen zowel grote steden als minidorpjes, en dus leek het me een perfecte Ergens Onderweg-reis. Ik maakte een reis van 13 dagen, maar aan het reisvoorstel op de website heb ik een dag extra in San Sebastian en Santiago toegevoegd. De bestemming Santillana del mar heb ik geschrapt. Zo kan ik jullie de best mogelijke reis aanbieden.”

Was het fijn in de trein?

“De heenreis met de Thalys, TGV en de lokale Euskotren ging heel vlot, en ook tussen de Spaanse bestemmingen was het treinverkeer goed geregeld. Eén keer was het treinspoor onderbroken, maar toen stond er netjes een vervangbus voor ons klaar. Het zicht vanop de trein was ook prachtig: kleurrijke dorpjes, uitgestrekte kusten … Kansen genoeg om mijn “foto’s-trekken-vanuit-een-rijdende-trein”-skills bij te schaven. Dit was echt een treinervaring zoals het vroeger was, met een conducteur die tickets komt verkopen en van iedereen weet waar die moet afstappen. Een kwestie van niet te stoppen in elk klein stationnetje als het niet nodig is. De stationschefs maken een praatje met de treinchauffeur en geven dan met een fluitsignaal aan dat de trein mag vertrekken.”

(Be)stemmingen

San Sebastian

“San Sebastian is een topstad. Ik sloot me aan bij een wandeling van de toeristische dienst en kreeg van de enthousiaste gids Ana heel wat achtergrondinformatie terwijl we wandelden langs de oude wijk, de nieuwere wijk en het strand. Er was toen ook een filmfestival aan de gang, wat meteen voor extra sfeer zorgde. Een wandeling langs de baai van La Concha is een echte aanrader. Dankzij het zandstrand midden in de stad lijkt er constant een vakantiesfeer te hangen.”

Bilbao

“Al vanaf het moment dat ik langs de rivier richting het Guggenheim Museum wandelde, was ik onder de indruk van deze stad. Het Guggenheim Museum is de belangrijkste attractie van Bilbao, maar ik heb ik enkel de vaste collectie bezocht. Mijn hotel lag in de Casco Viejo, de oude stad met gezellige, smalle straatjes. Ik deed een boottripje om nog wat meer van Bilbao te zien, maar daar stak de regen helaas een stokje voor. Gelukkig had ik de volgende dag nog wat tijd in Bilbao te besteden, en kon ik de wijk Abando verkennen.”

Santillana del mar

“Santillana del mar kon mij iets minder bekoren, en dus wordt het geen deel van de Ergens Onderweg-reis. Het is een mooi, middeleeuws stadje, maar het is zó goed onderhouden dat het bijna fake lijkt. Net alsof je door een filmdecor loopt. Bovendien mogen er auto’s in de smalle straatjes rijden, wat ik totaal niet begrijp. Dat het zowat de hele dag regende wanneer ik in Santillana del Mar was, hielp natuurlijk ook niet. Gelukkig zat ik in een zalig hotel, waar ik veel heb gelezen in de gezellige lounge.”

Llanes

“Llanes is zo tof! Ik was onmiddellijk verkocht: kleine straatjes, mooie statige huizen, een leuk haventje en enkele kleine zandstranden. Er hangt een ontspannen sfeer en er zijn veel restaurants waar je goedkoop kan eten. Ik betaalde maar 12 euro voor een driegangenmenu mét wijn! Wat wil een mens nog meer op vakantie? Je kan ook heel fijn wandelen in Llanes. Ik volgde een mooi wandelpad richting Poó en Celorio. Daar nam ik de FEVE-trein terug naar Llanes. Het stationnetje van Celorio was piepklein en ik was er helemaal alleen, dus het was best spannend of er wel een trein zou komen. Maar alles verliep gesmeerd.”

Oviedo

“Oviedo is een mooie, propere en (toen ik er was) behoorlijk rustige stad. Het was fijn om door de stad te dwalen en even langs de winkelstraat te passeren. Ook het Musea de Bellas Artes is er de moeite. En bovendien gratis!”

Luarca

“Ik kreeg een plannetje mee van het hotel en dat was ook nodig, want Luarca zit nogal vreemd in elkaar. Ik kon in eerste instantie de zee zelfs niet vinden. Eenmaal gevonden, verkende ik de haven en klom ik naar de vuurtoren en het prachtige kerkhof. Daarna daalde ik via kleine steegjes en trapjes door de visserswijk terug af. Een heel leuke wandeling. Maar ook de westelijke kant van Luarca is de moeite. Ik wandelde er langs de stranden (heel gemakkelijk Eerste Strand, Tweede Strand en Derde Strand genoemd) en klom dan naar naar het uitkijkpunt Punta Muyeres. Vandaar wandelde ik verder naar het uitkijkpunt aan de Ermita de San Roque y San Martin. De kers op de taart was een prachtige zonsondergang.”

Santiago de Compostela

“Het was druk in Santiago de Compostela! Er waren overal wandelaars en fietsers die duidelijk blij waren dat ze op hun eindbestemming aangekomen waren. Er hing dan ook echt een feestelijke sfeer. Maar de wachtrij aan de kathedraal was helaas toch nét iets te lang voor mij. Ik nam deel aan een “free tour” door de historische binnenstad. Gids Matias was enthousiast en grappig en gaf ons alle hoogtepunten van de stad mee. Ook de gezellige Mercado de Abastos en het Parque de Alameda zijn een bezoekje waard.”

Dé verrassing 

“Ik was echt onder de indruk van de aanpak van de Spanjaarden bij problemen met de FEVE-trein. Ik wist natuurlijk dat dit kon gebeuren, en dacht dat ik dan zelf een bus ging moeten zoeken. Maar niets is minder waar. Op een stuk waar de trein niet meer verder kon, stond al een comfortabele vervangbus klaar. De conducteur stapte gewoon mee op de bus en zette zijn job daar verder. We reden langs alle kleine stationnetjes om te zien of daar iemand op de trein stond te wachten. Uiteindelijk kwam ik maar een kwartier te laat op mijn bestemming aan.”

Een mooie ontmoeting

“Toen ik in San Sebastian was, boekte ik een een “Pintxos & Wine”-tour. Ik had er aanvankelijk weinig verwachtingen van, maar het werd echt een topavond. De gids kende alle goeie plekjes en zorgde ervoor dat we amper moesten aanschuiven, in tegenstelling tot de andere toeristen. Samen met een ouder Canadees koppel en vier gezellige Britten genoten we de hele avond van uitzonderlijke pintxos en aangepaste wijnen. Een memorabele ervaring!”

Waarom zou je deze rondreis aanraden?

“Dit is de ideale reis voor wie houdt van mooie steden, gezellige dorpjes, lekker eten en lange strandwandelingen. En van slow travel natuurlijk! Het noorden van Spanje is bovendien nog vrij onbekend bij buitenlandse toeristen, maar wel heel populair bij de Spanjaarden zelf.”

Gouden tip

”Geniet tijdens deze reis ten volle van het onderweg-zijn-met-de-trein. Je zal regelmatig mensen tegenkomen die het vreemd vinden dat je met de FEVE-trein reist, want “de bus gaat zoveel sneller”. Maar daar gaat het hier niet over. Neem je tijd, relax, en panikeer vooral niet als de trein vertraging heeft.”

Tot Ergens Onderweg?

“Ik zal – uiteraard – nog veel reizen voor jullie samenstellen en uittesten. Eens je het plezier van het treinreizen ontdekt, ben je verkocht voor altijd!”

Andere artikels