• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Op treinreis door Noorwegen met Bea en Tony

Over de reis

“Dit was onze eerste rondreis met de trein. Vroeger trokken we vaak met de auto door Europa. We bereidden die reizen altijd tot in de puntjes voor, maar daar hadden we nu geen tijd voor. Gelukkig konden we blindelings vertrouwen op Veerle. Ze heeft de perfecte reis door Noorwegen voor ons uitgestippeld.”

Was het fijn in de trein?

“Absoluut, de trein is heerlijk relaxed. In de auto ben je de hele tijd bezig met de weg en met de gps, je let amper op de omgeving. We reden ook door prachtige landschappen, in de trein kan je daar echt met volle teugen van genieten. Je kan rondwandelen in de trein, je kan onderweg iets eten en drinken, je ontmoet andere treinreizigers. Het was een totaal andere ervaring dan reizen met de auto. Elke trein die we in Noorwegen namen, was trouwens perfect tot op de minuut op tijd.”

(Be)stemmingen

Met de trein en de ferry naar Kristiansand

“We spoorden naar Cuxhaven, de meest noordelijke haven van Nederland. Daar namen we de ferry naar Kristiansand. Een heel gezellig en romantisch kuststadje. We zijn er niet lang geweest, want we hebben nog dezelfde dag de trein genomen naar Stavanger. Een mooie rit door de Noorse bossen.”

Stavanger

“Vooral de oude stad met de houten huizen is een aanrader. We zijn allebei ook fans van street art, de stad staat er vol van. Eén minpuntje: de gigantische cruiseschepen ontnemen vanuit de stad het zicht op zee.”

Bergen

“Naar Bergen loopt geen spoorlijn vanuit Stavanger, dus die trip gebeurde met een luxueuze bus. De bus gaat onderweg twee keer op de ferry. Je vaart langs de fjorden en langs de bergen, die hoger en hoger worden als je dichter bij Bergen komt. Bergen was iets te groot en te toeristisch voor ons. We hebben er wel de schilderijen van Edvard Munch gezien, dat was de moeite.

Wat ons meteen opviel, is hoe zuiver de lucht in Bergen is. Ook in de stad dus. Wat een verschil met België. Als je trouwens ooit in Bergen bent en honger hebt: restaurant Potetkjelleren Restaurant aan de Kong Oscars Gate is een echte aanrader.”

Balestrand

“Onze persoonlijke favoriet. Ons hotel was een echt paleis, Veerle heeft een pareltje gevonden. In Balestrand komen drie fjorden samen, echt adembenemend mooi. We hebben uren aan een stuk in de hotellobby gezeten en gewoon naar buiten gekeken. Eén blik naar buiten en alle stress valt weg. We zijn ook gaan wandelen door de prachtige natuur in de omgeving.”

Flåmsbana

“Opnieuw een stuk met de ferry, nu zaten we echt in de fjorden zoals je die kent vanop de postkaarten. Je passeert bergen en watervallen, je vaart precies langs een filmdecor. Tony heeft snel last van zeeziekte, maar die Noorse ferry’s liggen hoger in het water, je voelt helemaal niets.

De Flåmsbana is een van de beroemdste spoorlijnen ter wereld: op amper 20 kilometer maakt de trein een klim van maar liefst 850 meter. Het was absoluut de moeite, dat zeker, maar wij vonden andere spoorlijnen in Noorwegen eigenlijk nog mooier.”

Geilo

“Er was in deze periode nog nooit zoveel sneeuw gevallen als toen wij er waren, vertelden de Noren. Heel speciaal, zo in juni. We hadden geluk, de dagen ervoor waren er nog treinen geschrapt door de sneeuw.”

Oslo

“We zijn ’s ochtends in Geilo vertrokken toen het een paar graden boven nul was, in Oslo kwamen we aan bij 28 graden. Mensen zwommen er in de fjorden. De treinrit naar Oslo, via de Bergensbanen, was zonder twijfel een van de hoogtepunten van onze reis. Je rijdt door de bergen, langs het ene meer na het andere. Na elke bocht wacht een nieuw fenomenaal uitzicht. Je denkt dat je in Canada bent.

Oslo is een mooie stad. Maar we hebben tijdens deze rondreis gemerkt dat we toch vooral de natuur opzoeken op vakantie. Gelukkig ben je in Noorwegen, zelfs in de steden, nooit ver van de natuur verwijderd. Ook rondom de steden liggen prachtige natuurgebieden waarvan je kan genieten.”

Dé verrassing 

“Balestrand, voor de hemelse rust. En het water van de fjorden is er zo helder, dat kun je je bijna niet voorstellen.”

Waarom zou je deze rondreis aanraden?

“Je gaat toch echt naar Noorwegen voor de natuur. De fjorden, de bergen, de meren: we kwamen ogen tekort. We hebben duizenden foto’s genomen. Ook de combinatie van de trein, de ferry en zelfs de bus was leuk..”

Tot Ergens Onderweg?

“Zeker en vast! Veerle plant de reis van A tot Z. We wisten elke keer perfect waar we wanneer moesten zijn, we wisten dat elke verplaatsing netjes gereserveerd was, we wisten dat elk hotel dik in orde zou zijn. Dat geeft gemoedsrust. Veerle is ook altijd bereikbaar, ze hield ons vanuit België zelfs op de hoogte toen de ferry een keertje een uur vertraging had.

Onze volgende reis is er sowieso opnieuw één met de trein. We denken aan Italië of Schotland. De trein is de ultieme slow travel. We wonen op een kilometer van het station, onze reis begon al van het moment dat we de voordeur achter ons sloten.”

Andere artikels