• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Paspoort

Reizigers

Mieke (59) en Roger (62)

Treinervaring

Junior

Bestemming

Milaan en het Comomeer

Reisperiode

september 2021

Met Mieke en Roger naar Milaan en het Comomeer

Over de reis

“Door sleur van de coronaperiode wilden we er nog eens helemaal tussenuit zijn. Een reis met Ergens Onderweg leek ons de ideale uitlaatklep. We verlangden naar rust, cultuur en lekker eten, en dus was de keuze voor de reis naar Milaan en het Comomeer snel gemaakt.”

Was het fijn in de trein?

“We waren het niet gewoon om met de trein te reizen. Dit was onze eerste echte treinvakantie en we werden meteen op de proef gesteld: door technische problemen moesten we een alternatieve route nemen. Gelukkig moeten internationale treinen altijd zelf voor een oplossing zoeken en raakten we – hetzij iets later – op onze bestemming. 

De ritten met lokale treinen in Italië verliepen prima. Op de trein hielden we ons vooral bezig met lezen en de reis voorbereiden. Door corona moest je voor alle activiteiten reserveren, en dan was dat alvast geregeld. Eén keer hadden we vrij veel tijd tussen een overstap en konden we ergens gaan lunchen, dat was heel fijn. Bij deze alvast een tip: laat af en toe wat tijd tussen je aansluitingen voor een ontspannen maaltijd.”

(Be)stemmingen

Milaan

“We kwamen ‘s avonds laat aan in Milaan en hadden de volgende dag een gegidste fietstour gepland met een Nederlandse gids. Een geweldige ervaring! De gids was enthousiast, de zon scheen en we waren door een paar afzeggingen maar met twee koppels. De gids toonde ons de beste restaurants van Milaan, en hij bleek een goede smaak te hebben, want we aten ‘s avonds in een toprestaurant. In de namiddag gingen we op ontdekking in het centrum en bezocht we het Teatro alla Scala, het operagebouw van Milaan. Een aanrader. Ook de kathedraal en de Galleria Vittorio Emanuele waren prachtig.

Op de tweede dag bezochten we het Sforzesco-kasteel, waar enkele musea zitten, en wandelden we langs het kanaal. Vlak voor we opnieuw de trein namen, aten we nog in de Mercato aan het centraal station. Niet goed voor de lijn, maar superlekker!”

Bellagio

“Eens aangekomen in Varena namen we de boot naar het mooie Bellagio. De aankomst was magnifiek. Alleen moesten we dan nog aan de tocht naar boven langs de smalle straatjes beginnen, en dat met onze zware koffers. Boven werden we beloond met een goede kamer en een geweldig uitzicht. De eigenares van het hotel gaf ons heel wat tips, zoals een geweldige wandelroute in de buurt. 
Wat ons vooral is bijgebleven van Bellagio en de omgeving zijn de tuinen van de vele villa’s. Voor Villa Carlotta en Villa del Balbianello moesten we de boot naar de overkant nemen. We schreven ons in voor de gegidste wandeling en ontdekten alles over het excentrieke bestaan van de voormalige eigenaar. Verder genoten we volop van de fijne restaurants, wijntjes en ijsjes van de gelateria.”

Como

“Dan was het tijd om naar Como te gaan. Het was daar iets slechter weer, dus dan zijn we maar uitgebreid gaan aperitieven achter de hoek. In Como hebben we ook iets meer tijd genomen om even ‘niets te doen’. We gingen op ontdekking, wandelden langs de plezierkade en deden wat terrasjes. Ons bezoek aan de kathedraal en de winkelstraten was ook heel fijn.”

Dé verrassing 

“We hadden al vaak over het Comomeer gehoord, en beeldden ons een grote plas water in. Maar wat een prachtige plek! We willen zeker nog eens teruggaan.”

Een mooie ontmoeting

“De vele échte Italianen die op ons pad kwamen, van de receptioniste van een van onze hotels, die steeds helemaal op haar gemak en mooi opgemaakt was, tot de serveuse in een restaurant, die mee aan tafel kwam zitten om te vragen waar we die dag zin in hadden.”

Waarom zou je deze rondreis aanraden?

“Milaan heeft als stad veel te bieden, er zijn veel verschillende wijken met elk hun eigen karakter. Je kan er nooit alles gezien hebben. Het Comomeer heeft dan weer een heel andere uitstraling. Die overgang van drukte naar ruimte was ontzettend fijn.” 

Gouden tip

“Eerst een praktische tip: zoek op voorhand op waar je plaats op de trein zich bevindt en stap meteen op in de juiste wagon. Dan moet je niet met je grote koffers door de smalle gangetjes manoeuvreren. 

En verder: plan niet te veel. Er is zo veel te zien, waardoor je verleid wordt om je to-dolijst vol te proppen. Laat zeker nog genoeg ruimte voor spontaniteit.”

Tot Ergens Onderweg?

“Veerle heeft ons goed geholpen en wil haar reizen altijd verder optimaliseren. Ook de voorbereiding die we meekregen was helemaal in orde. Misschien kiezen we volgende keer wel voor een bestemming met een vaste verblijfplaats.”

Andere artikels