• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Reizen met de trein? Zo vind je snel je plaats op het perron

Iedereen die al eens een internationale treinreis heeft gemaakt, kent het. Je staat op het perron te wachten en wanneer je (vaak zeer lange) trein aankomt op het spoor, blijkt je gereserveerde plekje zich helemaal in een wagon aan de andere kant van de trein te bevinden. Vervelend, toch? Met deze tips reis jij efficiënt met de trein en vind je volgende keer snel je plaats op het perron!

Kalmte kan je redden

Wanneer blijkt dat jouw plekje zich helemaal in een andere wagon bevindt en je dus eigenlijk op de ‘verkeerde’ plek op het perron aan het wachten was, kan je 2 dingen doen. Of je kan het op een spurtje zetten. Of je blijft rustig. Wij raden dat laatste aan. Het duurt namelijk meestal wel even tot iedereen in- en uitgestapt is. Je hebt dus wel wat tijd. Ben jij als laatste of enige aanwezig op het perron? Stap dan gewoon in, in de dichtstbijzijnde wagon. Ook wanneer de trein rijdt, kan je immers nog steeds door de trein wandelen om je wagon te vinden. En zo houd je het vertrek van de trein ook niet onnodig lang op.

Reizen met de trein in Duitsland

In onze buurlanden hebben ze trouwens een systeem dat je vertelt waar je wagon zal stoppen op het perron. Zo kan je op voorhand op de juiste plek gaan staan wanneer je reist met de trein. Handig!

In Duitsland vind je de info op de vaste infopanelen op het perron, waarop ook de uurregeling van de treinen staat. Zorg om te beginnen dat je op het juiste perron staat. Ga vervolgens naar het infopaneel en zoek je trein in de lijst. Dat kan je doen door het treinnummer te zoeken, dat ook op je ticket staat. Nadien kan je zien waar je wagon zich bevindt. Bovenaan het paneel kan je terugvinden bij welke sectie op het perron je wagon zal stoppen. Meestal zijn de secties genummerd met A, B, C enzovoort. De verschillende secties staan aangeduid op het perron zelf. Je kan dan op de juiste plaats wachten op je trein. Gebruik je in Duitsland de app van Deutsche Bahn, dan kan je daar ook alle info terugvinden.

Reizen met de trein in Frankrijk

In Frankrijk werkt het systeem eigenlijk helemaal volgens hetzelfde principe. Je vindt er alle info op digitale infopanelen. Op de foto zie je een voorbeeld van zo’n paneel in het station van Bordeaux. Zo’n duidelijke borden hebben ze weliswaar niet in elk station. Soms vind je de info enkel op het perron op het standaard digitaal paneel waarop de bestemming van de volgende trein staat. Kijk rustig rond, dan vind je het wel.

Het schema geeft, net zoals in Duitsland, weer bij welke sectie op het perron jouw wagon zal stoppen. Op deze foto is dat R, S, T enzovoort. Reizen met de trein wordt zo een stuk eenvoudiger!

Zin om te grasduinen in ons uitgebreid aanbod aan treinreizen?

Andere artikels