• Facebook Logo
  • Instagram Logo
  • Mail Icon

Ideale treinlectuur: 10 boeken met de trein in de hoofdrol

Treinvakantie voor de boeg? Lucky you. Dan heb je heel wat uren om te ontspannen. Een boek lezen terwijl je het landschap ziet veranderen is het ideale tijdverdrijf. Of misschien wil je tijdens je staycation net wegdromen in fantastische treinverhalen. Deze 10 boeken die zich (deels) afspelen op de trein of de trein als onderwerp hebben brengen je meteen in de sfeer. Veel leesplezier!

Spannende treinverhalen

Moord in de Oriënt-Express – Agatha Christie

Is dit het bekendste boek met een trein in de hoofdrol? De kans is groot. Het is in ieder geval een van de topboeken van ‘koningin van de misdaad’ Agatha Christie. Wanneer een passagier van de Oriënt-Express op gruwelijke wijze wordt vermoord, heeft Poirot al zijn grijze hersencellen nodig om deze wonderlijke moordzaak op te lossen. Spanning verzekerd …

Vind Moord in de Oriënt-Express hier.

Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Het meisje in de trein werd in 2015 uitgeroepen tot thriller van het jaar en is geweldig om op de trein te lezen. Hoofdpersonage Rachel neemt elke ochtend de trein naar het werk en staart uit het raam naar de huizen die ze passeert. Op een dag ziet ze iets vreemds, dat haar leven voorgoed zal veranderen. Een boek dat je doet beseffen dat elke treinreiziger een verborgen verhaal heeft. 

Vind Het Meisje in de trein hier.

Kinderboeken over treinen

De trein naar onmogelijke bestemmingen – P.G. Bell

Zet je schrap voor een magische reis! Suzy wordt ’s nachts wakker en ontdekt dat er plots treinrails door de woonkamer lopen. Tegen beter weten in stapt ze mee op de Onmogelijke Post Express die in de hele Unie van Onmogelijke Bestemmingen pakjes bezorgt. Het begin van een spannend avontuur met de trein in een hoofdrol! Ideaal voor kinderen vanaf 10 jaar.

Vind De trein naar onmogelijke bestemmingen hier.

Was het fijn in de trein? – Thera Coppens

Een klein konijntje gaat alleen per trein naar de stad. Moeder konijn wuift hem na. In eerste instantie vindt Klein Konijn het nogal eng alleen op de trein. Maar hij leert snel nieuwe vriendjes kennen en ontdekt hij hoe leuk het kan zijn op de trein. Een fijn boekje voor peuters die nieuwsgierig zijn naar de trein.

Vind Was het fijn in de trein? hier.

Bewonder prachtige treinen 

Paul Delvaux, de man die van treinen hield – Camille Brasseur

Niet meteen geschikt om in je bagage te steken, maar heel erg de moeite om thuis te bekijken: Paul Delvaux, de man die van treinen hield. Dit boek vol prachtige illustraties van schilder Paul Delvaux illustreert de fascinatie voor treinen die de schilder al van kinds af aan had. De vele foto’s en tekeningen tonen een wereld waarin elke trein een nieuw avontuur belooft. Een wondermooi koffietafelboek waarin je kan blijven bladeren.

Vind Paul Delvaux, de man die van treinen hield hier.

Oriënt-Express, van geschiedenis tot legende – Guillaume Picon

Nog zo’n mooi koffietafelboek! Oriënt-Express, van geschiedenis tot legende vertelt het verhaal van de meest iconische trein aller tijden. De fantastische foto’s doen dromen van treinreizen in andere tijden en geven een beeld van de weelderige luxe. 

Vind Oriënt-Express, van geschiedenis tot legende hier. 

Authentieke treinreisverhalen

De grote spoorwegcarrousel – Paul Theroux 

In dit boek vertelt schrijver Paul Theroux over zijn reis van 4 maanden met de trein door Azië. Onder andere de Oriënt-Express en de Transsiberië-Express passeren de revue. Dit boek verscheen – weliswaar in het Engels – voor het eerst in 1975 en is en blijft een klassieker onder de reisverhalen.

Vind De grote spoorwegcarrousel hier.

De reis om de wereld in 80 treinen – Monisha Rajesh

Ik kocht dit boek nog voor de Nederlandse vertaling uitkwam – zo graag wou ik het lezen.  Monisha Rajesh, een Britse journaliste met een fascinatie voor treinen, reist in 80 treinen de wereld rond. Het resultaat? Een aanstekelijk en fascinerend reisverhaal dat iedereen zin geeft om zelf met de trein op ontdekking te gaan.

Vind De reis om de wereld in 80 treinen hier. 

Inspiratie voor je treinreis

Mooiste treinreizen – Lonely Planet

Nog inspiratie nodig voor je volgende treinreis? Dat zit je met dit boek zéker goed. Het omvat de mooiste treinroutes ter wereld, van Canada tot Australië. Maar er komen ook een heleboel trajecten in Europa aan bod. Voor wie even helemaal wil wegdromen…

Vind Mooiste treinreizen hier.

Europe by rail, the definite guide – Nicky Gardner, Susanne Kries

Op zoek naar een treinreisgids vol inspiratie, maar ook heel wat praktische info? Dit boek is exact wat je zoekt. Geen boek vol foto’s, maar wel tal van heerlijke treinroutes door Europa. Enkel verkrijgbaar in het Engels, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om deze topper in huis te halen.

Vind Europe by rail, the definite guide hier.

Andere artikels